Unii spun despre copii ca ar fi “prelungirea” noastra atat comportamental cat si mental. Asta pentru ca ei fac ceea ce observa in familie , ceea ce aceasta cultiva in ei si ceea ce mediul social si cultural din jurul lor ii aduce ca influenta peste toatea acestea. Sunt dese exemplele in viata cand copii au urmat carierele, pasiunile si obiceiurile parintilor si chiar pe alocuri i-au depasit reusind sa performeze. Si nu vorbesc aici despre marea realizare de a fi “mai hoţ decat tatal meu” .
Copii se joaca mai tot timpul si asta e molipsitor uneori. Cand reusesti sa te cobori la acest nivel, reusesti si sa-i faci sa inteleaga lucruri noi, sub forma jocului. Metoda aceasta pedagogica este cunoscuta, folosita si mai mereu da roade. Daca si finalitatea procesului de invatare e una palpabila si are si satisfactii imediate e foarte bine. Aceasta a fost dilema mea initiala cand am incercat sa gasesc tema primei lectii de initiere:
- sa fie funny
- sa atraga atentia
- sa existe exemple din viata care sa fie explicate cu notiunile invatate
- sa existe o finalitate care sa atraga si sa fixeze cunostiintele acumulate
- sa determine nevoia de repetabilitate al procesului de initiere
Yachtingul – un domeniu in care inveti lucruri interesante
Am avut ocazia in acest weekend sa incep un mic proiect pilot impreuna cu copii prietenilor mei, toti navigatori in diferite feluri, si sa constat mai intai apetitul lor pentru a invata ceva in acest domeniu. Voiau sa faca parte din poveste si sa ajute ca aceasta sa se intample mai departe si datorita lor. Am vazut nenumarate poze cu copii la timona in timp ce barca era in deplasare si ma gandeam daca sa-i incriminez cu gandul macar, pe cei care au permis asta. Apoi am realizat ca nu e doar curiozitatea copiilor, ci si dorinta parintilor de a-si vedea dusa pasiunea lor mai departe.
Unde este NORDUL?
Si uite-asa am ajuns sa transformam o lectie de orientare, intr-o vanatoare de cadouri de Iepuras. Le-am explicat cum e cu Nordul magnetic al Pamantului, cum il gasim repede pe timp de zi sau noaptea si cum se foloseste un compas si o busola pentru a detemina azimutul deplasarii. Apoi fiecare au primit la proba practica cate un biletel cu azimutul si numarul de pasi pana la primul indiciu al comorii si am observat efectele diferentelor de lungime a pasului la diferite varste. Abaterile de curs au fost corectate usor cu ajutorul parintilor de pe margine transformati intr-o galerie galagioasa.
La final totii copii sunt fericiti ca si-au descoperit “comorile”, telefoanele pe post de busola sunt pline de nisip iar parintii au mai castigat vreo doua ore de liniste pe plaja.